top of page
ritdahl

Apurahapaja I saa lokakuussa jatkoa - ilmoittaudu heti

Päivitetty: 4. syysk. 2019

apurahat
Apurahapajassa hyödyllisintä oli toisten palaute.


Apurahapajan osallistujajoukko oli kirjava ja monitaiteinen. Mukaan olivat tulleet kuvataidenäyttelyitä suunnitteleva Steiner-opettaja, romaanin julkaissut ja lastenkirjaan rahoitusta hakeva kirjoittaja, kestävän monialaisen designin edustaja ja pitkän linjan pedagogi, hollantia ja portugalia osaava kirjoittaja bisnes- ja taidetaustalla joka oli kääntänyt tontuista kertovan tietokirjan, runoilija, jolta luonnistuivat myös tilausrunot ja juhlapuheet vaikka savon kiälellä, plakkarissaan jo 3 julkaistua runokokoelmaa, teatterin ja viestinnän alan ammattilainen, joka oli saanut haasteekseen laittaa puoliammattilaisen kesäteatterin viestinnän ja markkinoinnin kokonaan uusiksi ja pitkän linjan journalismin ammattilainen, joka oli haistelemassa pian uusia tuulia.


Apurahapajassa tarkastimme CV:t ja työsuunnitelmat jokaiselta osallistujalta. Osallistuvat saivat kommentteja minun lisäkseni toisilta osallistujilta. Tiiviissä tietopaketissa esitin tärkeimpien rahastojen lisäksi vinkkejä apurahanhakuun ja runsaasti linkkejä eri aloja tukeviin säätiöihin.


Kerroin käytännön kokemuksia apurahanhausta, joita minulla on 20 vuoden ajalta. Keskeistä on kirjata työsuunnitelmassa auki vastaukset mitä-, missä- ja milloin-kysymyksiin, ja olla erityisen perusteellinen mitä-kysymyksen kohdalla. Tietokirjan kirjoittamiseen on todella vaikea saada rahoitusta. Kokonaisen tietokirjan, joka vaatii yli vuoden työtä, voi joutua kirjoittamaan muutamalla tuhannella eurolla.


Käännösten kohdalla on sama juttu, ellei tee käännöksiä suurille kustantamoille, jotka maksavat käännöspalkkion. Runokäännöksiä voi joutua tekemään pro bono-työnä, kunnes kääntäjän työ noteerataan niin, että se alkaa saada kunnon rahoituksia. Kaunokirjallisuuteen saa rahoitusta, mutta rahoitus voi tulla usean vuoden aikana, eli käytännössä työskentelyyn tulee katkoksia tai sitä tehdään ilmaistyönä. Onnellisimmassa tapauksessa tekijä saa taiteilija-apurahan, mutta sen saamiseksi voi joutua tehtailemaan kymmeniä teoksia... Silti ei kannata lannistua: apurahojen hakeminen on lottoa, raadit vaihtuvat, ja samoin muut hakijat. Samallakin projektilla kannattaa sinnikkäästi yrittää eri vuosina uudelleen.


Perustyö eli oman taiteenalan rahastojen listaaminen kannattaa heti alkuun tehdä hyvin, vaikkapa kattavan Aurora-tietokannan kautta, ja oman taiteenalan järjestön nettisivuja tutkimalla. Säätiöitä syntyy Suomeen kuin sieniä sateella, eli Auroran silmäileminen tasaisin väliajoin kannattaa.


Kulttuuritekojen ja päänavausten tekeminen auttaa, samoin monialaiset, tiedettä ja taidetta yhdistelevät projektit, joissa on myös kulttuuriviennin tai -vaihdon aspekti. Rahoittajat arvostavat myös oman taiteenalan koulutusta, vaikka vaikutuksen voi tehdä myös muilla näytöillä ja briljantilla työsuunnitelmalla. Joidenkin projekteihin oli yhdistettävissä myös pedagoginen tai taide/mediakasvatuksellinen/kansansivistyksellinen näkökulma.


Apurahapaja sai lämpimän vastaanoton. Osallistujat kokivat hyötyneensä päivästä, tunnelmaa kehuttiin hyväksi ja erityisesti pidettiin siitä, että mukana oli niin monen eri taiteenalan edustajaa. Lisäksi toisen silmä näki monesti enemmän kuin oma eli toisten kommenteista oli hyötyä.


Pajalle on suunnitteilla jatkoa lokakuun alussa. Apurahapaja II:ssa keskitymme tekemiseen. Osallistujat täyttävät apurahahakemusta, hiovat työsuunnitelmaansa, mahdollisesti portfoliotaan ja nettisivuaan sekä some-kanaviaan LinkedInistä Instagramiin ja Facebookiin. En ole digivälineiden kanssa kasvanut milleniaali, vaikkakin kaikkeen uuteen helposti hurahtava some-dino, joten oman Instagramini sijasta näytän hyviä muita esimerkkejä.


Pajaan mahtuu mukaan, eli jos aihe kiinnostaa, ilmoittaudu heti: ritdahl@gmail.com.



Apurahapaja II


Apurahapaja I:een osallistui elokuisena lauantaina eri taiteidenalojen edustajia kirjallisuudesta teatteriin, kestävään designiin ja kuvataiteisiin. Paja saa nyt jatkoa, alustavasti joko lauantaina 12. tai 19.10 jos nuo päivät vielä ovat Oodissa vapaina.

Tämän toiminnallisen päivän ajan aikana jokainen hioo hakemusta, CV:tä, työsuunnitelmaa, portfoliota vai some-kanaviaan (tai luo uusia), tai vaikka kaikkia. Myös markkinointisuunnitelman voi tehdä tarvittaessa, tai muuta itselleen tarpeellista. Kommentteja saa minun lisäkseni toisilta osallistujilta.


Vetäjästä: olen hakenut ja saanut apurahoja viimeisen 20:n vuoden ajan kirjailijana, kriitikkona, toimittajana ja kääntäjänä.


Pajan hinta on 99 euroa (sis. ALV), ja kesto klo 10-16, alustavasti 12./19.10, jompana kumpana päivänä. Onnistuneella hakemuksella saat rahan moninkertaisena takaisin. Ilmoittaudu myös: ritdahl@gmail.com


Vaikuttava kirjoittaminen (jatkuvasti saatavilla, lähitoteutus 500 euroa/h:lö, vähintään 4 osallistujaa, itseopiskeltavana Campwire-kurssina 200 euroa/h:lö/väh. 5 henkilöä)


Vaikuttavan kirjoittamisen kurssilla opetellaan hyödyntämään retoriikan ydinkuviota eetos (puhuja), paatos (yleisö) ja logos (perustelut) sekä retoriikan ja perusteluiden keinoja analysoimalla tekstiä ja toteuttamalla omia multimodaalisia tekstejä.


Kurssilla perehdytään myös proosasta ja elokuvasta tuttuun henkilön koodaukseen, tarinallisuuden keinojen hyödyntämiseen vaikuttavassa tekstissä ja tarinalliseen palvelumuotoiluun.

92 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page