top of page
  • ritdahl

Jatkuvasti saatavilla olevat koulutukseni

Päivitetty: 30. marrask. 2022

Tässä jatkuvasti saatavilla olevat koulutukseni. Kysy lisää: ritdahl@gmail.com



Kouluttajia etsille avoimille yliopistoille jne:


Taustaltani olen VTM, FM, medianomi (YAMK) ja ammatillinen opettaja. Olen tehnyt 20 vuoden ajan toimittajan ja viestinnän ammattilaisen töitä, toiminut 15 vuotta laaja-alaisena kirjailijana (tietokirjoja mm. viidestä eri maasta ja kulttuurista ja yhteiskunnallisista aiheista). Olen opettanut 4,5 vuoden ajan ja parhaillaan toimin viestinnän ja vuorovaikutuksen opettajana Helsingin maalariammattikoulussa. Olen myös täysinpätevä suomi toisena kielenä-opettaja.


Olen opettanut 2020-2021 luovan kirjoittamisen perusopintoja (syksystä aineopintoja) Päijät-Hämeen ja Keski-Pohjanmaan kesäyliopistoissa Turun yliopiston tutkintovaatimusten mukaisesti. Perusopinnoissa minulla on valmiit opetusmateriaalit eli te maksatte pelkästään opetuksesta ja tehtävien tarkistuksesta.


Lisäksi olen kiinnostunut opettamaan valtio-oppia, viestintää, sukupuolentutkimusta, monikulttuurisuutta tai journalismia amk- tai yliopistotasolla tai avoimen yliopiston opinnoissa. Ota yhteyttä: ritdahl@gmail.com.


Koulutustuotteeni:


Tutkiva kirjoittaminen

24 tuntia

Kurssi keskittyy tutkivaan journalismiin. Kurssilla tutustutaan pitkiin tekstityyppeihin koti- ja ulkomaisten tutkivan kirjoittamisen klassikoita lukemalla. Kurssi siis edellyttää englannin tekstinymmärrystä.

Lisäksi ideoidaan, kirjoitetaan sekä työstetään oman tutkivan jutun juttusuunnitelma. Nopeimmat pääsevät toteuttamaan juttuaan. Aloitettuja juttujamyös luetaan ja kommentoidaan yhdessä editointiehdotuksia antaen.


Opettaja Rita Dahl (FM, VTM, medianomi YAMK, ammatillinen opettaja) on toimittaja, kääntäjä ja kirjailija, joka on työstänyt 20 vuotta kaikenlaisia tekstejä lyhyestä pitkään kirjamuotoon asti. Kurssi sopii henkilöille, joilla on perustiedot journalistisesta työskentelystä, mutta mukaan voivat tulla myös muut asiasta kiinnostuneet. Työstettyjä tekstejä luetaan tunnilla ja käsitellään yhteisesti.

Tavoitteet:

-tutkivan journalismin perusteiden esittely ja pohdiskelu

-oman juttusuunnitelman tekeminen ja jutun kirjoittamisen aloittaminen nopeimmilla

Lehtikirjoittaminen

24 tuntia

Haluatko kirjoittaa kolumnin, haastattelun, kritiikin tai uutisen? Kurssilla tarkastellaan em. tekstilajeja hyvien esimerkkien kautta. Lisäksi kirjoitetaan ja editoidaan uutinen, kolumni ja kritiikki. Kurssilla tehdään harjoitustehtäviä. Kurssilla perehdymme myös free-työn tekemisen ehtoihin ja erityisyyksiin sekä Journalistin ohjeisiin.


Kurssi on tarkoitettu toimittajan työstä kiinnostuneille sekä niille, jotka haluavat oppia ja laajentaa omaa osaamistaan. Kurssi sopii esimerkiksi järjestölehtiin kirjoittaville, free-toimittajaksi haluaville, asiantuntija/yleiskolumnistin urasta haaveileville tai heille jotka haluavat piristää organisaationsa, yrityksensä tai järjestönsä viestintää.

Opettaja on toimittaja, kääntäjä ja kirjailija, joka on työstänyt 20 vuotta ammatikseen kaikenlaisia tekstejä lyhyestä pitkään kirjamuotoon asti.

Tavoitteet:


  • lehtityön periaatteisiin perehtyminen

  • kriittisen media/juttulukutaidon kehittäminen

  • hyviin lukuesimerkkeihin tutustuminen (uutinen, kolumni, henkilöjuttu ja kritiikki)


Sisältö:

-uutisen, kolumnin, kritiikin ja henkilöjutun kirjoittaminen ja editointi

-free-työn periaatteiden ja Journalistin ohjeiden esittely

Blogikirjoittamisen kurssi

25 tuntia

Blogikirjoittamisen kurssilla tutustutaan yleisimpiin blogipohjiin Wordpressiin, Wixiin ja Bloggeriin ja perustetaan oma blogi jollekin pohjalle. Vertaillaan omaa blogia muihin vastaaviin blogeihin ja etsitään omanlainen henkilöbrändi. Käymme lyhyesti läpi henkilöbrändäyksen periaatteita ja erilaisia tapoja brändätä blogissa itseään muutaman julkkis- tai muun esimerkin avulla. Kirjoitamme ensimmäisen postauksen.


Blogin voit perustaa oman yrityksen, erityisalan, harrastuksen tms. ympärille. Blogikirjoittamisesta hyötyvät yrittäjien lisäksi asiantuntijakirjoittajat, pien- ja suuryritykset tai kuka tahansa, joka haluaa kirjoittaa omasta harrastuksestaan.

Tavoitteet:

-tavallisimpien blogipohjien esittely

-brändäyksen periaatteet lyhyesti

-oman blogibrändäyssuunnitelman laatiminen

-ensimmäisen blogipostauksen kirjoittaminen

Apurahapaja

Miten tehdään hyvä apurahahakemus?

7 tuntia-15 tuntia (jos jatkotapaaminen, jossa dokumentteja on paranneltu) Intensiivipäivän/päivien aikana katsotaan esimerkin avulla, kuinka tehdään hyvä työsuunnitelma, kirjoitetaan oma työsuunnitelma ja saadaan siihen parannusehdotukset, joiden avulla suunnitelmaa terästetään. Hyvällä työsuunnitelmalla voit hakea tukea taiteelliseen työskentelyyn esimerkiksi omassa musiikkiprojektissasi tai muussa eri taiteenalan, journalismin, kirjoittamisen tai tutkijantyöhön liittyvässä projektissa. Katsotaan myös millainen on taiteen alan CV, hyvä portfolio ja hakemus.


Kurssin toteuttaja VTM, FM, medianomi (YAMK), AmO Rita Dahl on saanut vuodesta 2000 lähtien projekteihinsa yli 50 apurahaa kriitikkona, toimittajana, kirjailijana ja kääntäjänä. Kurssipäivän aikana hän antaa myös muita vinkkejä apurahan hakuun. Lotossa menestyy vain, kun lottaa paljon!

Tavoitteet:

-apurahakalenterin esittely

-apurahahanhaun perusteet: hyvä työsuunnitelma, CV, portfolio

-oman hakemuksen täyttöä ja parantelua kommentointin avulla Ideasta tietokirjaksi

24 tuntia


Kurssilla työstetään tietokirjan idea työsuunnitelmaksi. Lisäksi osallistujat hahmottelevat tietokirjan rakennesuunnitelman ja kirjan ensimmäisen luvun eli johdannon, johon saavat ohjaajan kommentit ja mahdolliset parannusehdotukset. Kurssille tulijoilta edellytetään siis varsin pitkälle mielessä muhinutta ideaa, jotta he kykenevät suunnittelemaan työ/rakennesuunnitelman ja kirjoittamaan ensimmäisen luvun alun. Tekstiä/suunnitelmia voi parantaa ja editoida palautteen perusteella.

Tavoitteet:

-tietokirjaa koskevan työsuunnitelman kirjoittaminen

-ensimmäisen tietokirjaluvun hahmottelu

-tietokirjakustantajien esittely ja oman kirjaidean tarjoaminen kustantajalle

Narratiivinen journalismi

24 tuntia

Kurssilla käydään läpi narratiivisen jutun perusteet: minä-kertoja, hän-kertoja, kohtaus, elokuvasta ja proosasta tutut kerronnalliset keinot, ajalliset, paikalliset ja temaattiset siirtymät ja niiden hyödyntäminen kertovassa jutussa. Kurssilla luetaan narratiivisen (New Journalism, Creative Non-Fiction) koulukunnan edustajien tekstejä ja keskustellaan erilaisista lähestymistavoista narratiiviseen journalismiin (immersiivisyys, muistelmamaisuus). Tehdään lukuanalyysiä ja tehtäviä em. klassikoiden teksteistä eli edellytyksenä on hyvä englannin kielen luetun ymmärtämisen taito. Harjoitellaan kohtauksen ja ajallisten, paikallisten ja temaattisten siirtymien kirjoittamista. Jos aikaa jää, kirjoitetaan narratiivisen jutun alku.

Tavoitteet:

-narratiivisen journalismin amerikkalaisten ja parin suomalaisen klassikoiden esittely

-narratiivisten juttujen analyysi ja tehtävät

-juttusuunnitelma

-jos aikaa jää, narratiivisen jutun aloittaminen

PR-paja

15 tuntia

kaksi päivää, klo 10-16

PR-pajassa opiskellaan tiedottamisen alkeet: tiedotteen kirjoittaminen ja editointi, jakelu ja mediajakelulistan tekeminen, lopputoimenpiteet.


Paja sopii kenelle tahansa, joka tarvitsee tiedottamista työssään, harrastuksessa, oman toimintansa tunnetuksi tekemisessä tai järjestössä. PR-paja sopii kaikille, jotka haluavat oppia tiedotteen laatimisen ja mediajakelun perusteet omaa organisaatiotaan,

yritystään, yhdistystään tai omasta toiminnastaan kertomista varten.

Tavoitteet:

-tiedotteen periaatteiden esittely ja oman tiedotteen kirjoittaminen

-mediajakelun periaatteiden esittely ja oman medialistan laatiminen

Runosta kirjaksi

24 tuntia


Runosta kohti kirjaa -kurssi, jossa annetaan neuvoja runojen editoinnista, kerrotaan miten rakennetaan runokokoelman osasto ja kirjan kokonaisuus sekä annetaan perustieto suomalaisista runokustantajista. Kurssi ei takaa, että kaikista tulisi julkaisevia runoilijoita, mutta se antaa perustiedot runon editoimisesta, kokoelman rakentamisesta ja kustannusmaaailmasta perinteisistä kustantajista tarve- ja palvelukustanteita julkaiseviin kustantamoihin. Jokainen osallistuja voi lähettää maks. 10 runoaan ennakkoon, joita kurssilla editoidaan.

Kurssin vetäjä on julkaissut seitsemän runokokoelmaa, proosateoksen, tietokirjoja ja käännöksiä sekä toimittanut teoksia, yhteensä 20 kirjaa.


Tavoitteet:

-perustieto kustantajista

-omien runojen editoiminen ja editoinnin tärkeyden ja mahdollisuuksien ymmärtäminen

-runokokonaisuuden laatimisen periaatteiden esittely


Proosapaja

24 tuntia


Proosapajassa käydään läpi proosakerronnan keskeiset periaatteet ja kirjoitetaan oma novelli. Lisäksi luetaan novelleja ja harjoitellaan novellianalyysiä. Paja antaa työkalut lyhyen proosan kirjoittamiseen. Novelli kirjoitetaan omalla ajalla.


Kriisi- ja muutosviestinnän 2 päivää

15 tuntia

Sisältö:

-kriisi- ja muutosviestinnän perusteet: toiminta ennen ja jälkeen sekä kriisin aikana

-kriisisuunnitelman laatiminen

-kriisiviestintätilanteen simulointi pelinä, jossa jokaisella osallistujalla on oma roolinsa

Tavoite:

-ymmärtää kriisi- ja muutosviestinnän perusteet

-hyödyntää kriisi- ja muutosviestinnän periaatteita omaan organisaatioon tai omaan toimintaan


Kriisi- ja muutosviestinnän viikonloppu sopii paitsi viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisille, myös kenelle tahansa, joka haluaa ymmärtää ja yrityksessä, yhdistyksessä tai omassa toiminnassaan toteuttaa tai olla varautunut kriisi- ja muutosviestintään. Viikonloppukurssin aikana toteutetaan konkreettinen kriisiviestintäsuunnitelma ja simuloidaan kriisiviestintätilanteen hoitoa organisaatiossa käytännössä simulaation avulla. Tässä pelissä jokaisella on oma rooli: maineuhan alaisen organisaation viestintäpäällikkö tai muu päällikkö, toimittaja (useita), tai vaikkapa aktivisti, joka siis uhka organisaation maineelle.


Vaikuttava kirjoittaminen


24 tuntia


Osaamistavoitteet:

  • ymmärtää vaikuttavan kirjoittamisen periaatteet: vaikuttava teksti sosiaalisena toimintana ja eetos-paatos-logos-kuvion ruumiillistajana.

  • osaa hyödyntää tarinallisuutta ja luoda hyvän henkilöhahmon tärkeimpiin sosiaalisen median kanaviin: Facebookiin, Instagramiin ja blogiin.

  • tunnistaa tärkeimmät retoriset keinot ja osaa hyödyntää niitä argumentoinnissaan sosiaalisen median monikanavaisissa teksteissä.

  • osaa monilukutaidon keskeiset periaatteet: lukea, tulkita ja rajallisessa määrin tuottaa monikanavaisia sosiaalisen median tekstejä.


Sisältö:

  • Retoriikan puhuja (eetos) -yleisö (paatos) – logos (perustelut) -ydinkuvio ja sen soveltaminen

  • Retoriset ja argumentoinnin keinot

  • Kalliomäen tarinallisuuden periaatteet ja joitakin tarinan keskeisiä elementtejä, kuten henkilöhahmon koodaaminen ja Tontin ajatuksia tarinallisuudesta

  • Opittuja asioita harjoitellaan soveltamalla niitä monikanavaiseen sosiaaliseen mediaan: Facebookiin, Twitteriin, blogeihin ja Instagramiin.

Toteutustapa: Lähiopetus: luennot, tehtäviä ja yhteinen palautekeskustelu. Tekstintuottamistehtävät kotiin ennakkoon.


Kohderyhmät: Soveltuu eri alojen asiantuntijoille ja ihmisille, jotka haluavat kirjoittaa omasta asiantuntemuksen alueestaan, vaikkapa harrastuksestaan.


Arviointi: Yhteinen palautekeskustelu ja opettajan palaute.


Luentoja voin pitää seuraavista aiheista, kesto 2 * 45 minuuttia:


-Etelä-Meksiko - vastarinnan ja vallankumouksen tyyssija


-Brasilia - sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiä


-Portugali: Lissabonista Pohjois-Portugaliin


-Euroopan viimeinen jakautunut maa: kokemuksia Etelä- ja Pohjois-Kyproksesta


-Portugalilaisen runouden luento: 1900-luvulta 2000-luvulle (runoilijoiden ja runojen esittely)


-Galicialainen nuori runous: 1980-90-luvulla syntyneet runoilijat huolestuvat kielestä, kulttuurista ja identiteetistä


-Suomen kaivoksista ja kaivospolitiikasta. Onko Green Mining pelkkä kupla, kun kaivoksia

perustetaan Natura-alueille?


-Maahanmuutto: keskeisistä laeista politiikkamuutoksiin muutaman viime vuoden aikana Suomessa


-Kap Verde: 12:n erilaisen saaren kokonaisuus


-Suu tukkoon ja tylsistä kynäsi: kirjailijat ja toimittajat sananvapausrajoitusten uhreina meillä ja muualla


-Fernando Pessoan ortonyymistä ja heteronyymeistä


-käännösteni aiheet: avantgarde-runoilija Alberto Pimenta, Sielun kestää kauan palata kotimaahansa-runoantologia

Kouluttaja Rita Dahlilla, VTM, FM, AmO, on yli 20 vuoden kokemus vapaan toimittajan ja ammattikirjoittajan töistä. Hän on julkaissut satoja juttuja kaikenlaisissa lehdissä, 20 kirjaa, kolme käännöstä ja kaksi toimitettua teosta. Hänen laaja sivuaineensa oli viestintä, hän on valmistunut journalismin YAMK-medianomiksi ja kehittänyt opinnoissaan vaikuttavan kirjoittamisen koulutuksen.


Markkinointi-instituutin Viestinnän asiantuntijan koulutuksessa 2018-2019 hän on päivittänyt osaamisensa viestinnän strategisesta suunnittelusta, hakukoneoptimoinnista ja analytiikasta, markkinoinnista ja ostajapolkujen suunnittelusta.


Viestintää hän on hoitanut sekä toimituksessa, viestintätoimistossa että omien monikulttuuristen projektiensa puitteissa saaden aikaan jopa kymmeniä mediaosumia valta- ja maakunnalliseen mediaan. Koulutus on tilattavissa arkisin ja viikonloppuisin. Kysy lisää: ritdahl@gmail.com

157 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page