top of page

Sanat ovat aseita



Sanat eivät ole yhdentekeviä: ne ovat poliittisia, ne kuvastavat puhujansa maailmankuvaa ja tavoitteita. Strukturalistien sanoin: ne tuottavat ja uusintavat sellaista maailmankuvaa, jota valitut sanat merkityksillään luovat ja kannattelevat. Sanat ovat tekoja, ajattelivat puolestaan puheaktiteorian kannattajat.


Retoriikka edustaa kielentutkimuksen suuntausta, joka aktivoitui jälleen 1980-1990-luvulla “kielellisen käänteen” ja uusretoriikan alkaessa nostaa suosiotaan. Eräs uuden retoriikan keskeisimmistä edustajista on Chaïm Perelman, joka loi universaali- ja erityisyleisön käsitteet. Perelmanin mukaan argumentaatio on assosiatiivista ja dissosiatiivista, ja hän jakaa nämä argumentoinnin tyypit edelleen erilaisiin alaluokkiin. Perelmanin retoriikkaa hyödynsin analysoidessani SDP:n ja Kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittista retoriikkaa 1995-2000 valtio-opin pro gradussani. Fernando Pessoan ortonyymiä ja heteronyymejä ja niiden romanttisuutta ja modernisuutta erittelevässä yleisen kirjallisuustieteen pro gradussani hyödynsin myös retoriikkaa ja Roland Barthesin myyttianalyysiä. Linkit näihin töihin löydät Wikipedia-tiedoistani. Vaikuttavan kirjoittamisen koulutuksen kehitin medianomi (YAMK)-opinnoissani Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa vuonna 2018.


Pieni esimerkki retoriikan analyysistä: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/13/how-to-report-trump-media-manipulation-language?fbclid=IwAR2np8UCyt1v-wWf7Geur59imzNBVbGJA6xhNSCYslb_M8ch76RT7lBS-ag. Tässä lingvistiikan professori Lakoffin osuvaa analyysiä Trumpin retorisista valinnoista. Trumpille keskeisiä sanoja: “America first” puolustaa protektionismia, winners puolustaa voittajien maailmaa. Hyberbola, liioittelu, on Trumpin retoriikan vahvin retorinen keino.


Kieli ei ole neutraalia. Siksi jokaikinen sanavalintamme on merkityksellinen. Kieltä ja sen keinoja kannattaa opetella analysoimaan ja sitten käyttämään entistä viisaammin. Koulutus auttaa tulemaan tietoiseksi kielen keinoista ja niiden viisaammasta ja tietoisemmasta käytöstä.

Retoriikkaan, retorisiin ja argumentaation keinoihin voit tutustua vaikuttavan kirjoittamisen koulutuksessani, jossa sivutaan myös tarinallisuutta. Katso lisää ja ilmoittaudu koulutuspäivään 8.2.2019, tai kysy juuri teidän organisaatiollenne sopivaa koulutuspäivää. Koulutus on saatavilla itseopiskeltavana yksilösparrauksena verkon kautta (300 ja ALV.) ja yrityksille/järjestöille räätälöitävänä kokonaisuutena. Tsekkaa myös muu tarjontani: voin kouluttaa lukuisista viestinnän eri aihealueista tai muista toivomistanne aiheista.

Kun organisaatiostanne neljä ilmoittautuu koulutukseen, räätälöin esimerkit ja tehtävät ilman eri maksua: www.vaikuttavasana.wordpress.com

12 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page